Rouw en Verlies

Bij verlies en verdriet denken we vaak aan ziekte of aan het sterven van dierbaren. Er zijn echter veel meer verliessituaties waar een rouwproces bij komt kijken. Sommige meer verborgen of minder erkend. Voorbeelden hiervoor zijn een scheiding en onverwachte veranderingen in je leven, zoals het verliezen van je baan. Het rouwproces bij verliezen die minder sociaal erkend zijn, is lastiger. Zo kun je, door gebrek aan aandacht of door een schaamtegevoel, jezelf afvragen of de gevoelens die je hebt wel gerechtvaardigd zijn. 

Rouwen is niet een proces van passief afwachten maar een activiteit die mentaal, emotioneel en lichamelijk is. Je moet werken aan het vinden van betekenis en het heropbouwen van je persoonlijke wereld. Het enige wat helpt, is om de pijn te voelen.  Door dit niet te doen, bestaat de kans dat de onverwerkte pijn later terug kan komen in de vorm van ziekte of onverklaarbaar gedrag.

De verwerking van verdriet heeft meer te maken met herinneren dan vergeten. Ook is het aanvaarden van hulp een belangrijke stap het verwerkingsproces. Rouwen doe je samen